Stressologie

Inschrijfformulier
Start zaterdag 4 juni 2022

Stressologie is en nieuwe, bijzonder effectieve methode om stress te verminderen, een burn-out te voorkomen – of sneller ervan te herstellen- en/of een depressie te verlichten dan wel op te lossen.

Voor wie?
De opleidingen zijn bedoeld voor therapeuten en coaches die hun vaardigheden willen uitbreiden met de stressologiemethode.

Wat?
In de cursus toegepaste stressologie leer je hoe je de stressologiemethode kunt toepassen op clienten. Je leert de theorie achter de methode, hoe je kunt testen en meten, hoe je een testuitslag moet interpreteren en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. De cursus bestaat uit 2 klassikale lesdagen in Maarssen en drie online sessies in de avonduren.

Investering
De investering is 595,- ex btw, inclusief het boek 'Van stress naar geluk (met stressologie)' van Jurgen Spelbos. Verplichte literatuur: 'Alles draait om je hormonen' van Rineke Dijkinga en 'De voedselzandloper' van Kris Verburgh. Je hoeft deze boeken niet aan te schaffen, wel lezen s.v.p.

Waar?
De cursus wordt op locatie gegeven in het Centrum voor Stressologie, bij BizzTribe, Straatweg 30a in Maarssen. Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket.

Deelnemers
De groepsgrootte is maximaal 15 deelnemers.

De opleiding is door KTNO geaccrediteerd voor 18,5 EC. Toegepaste Stressologie K12030.


Opleiding Stressologie

Stressologie is een nieuwe, uiterst en effectieve methode om stress te verminderen, een burn-out te voorkomen -en/of een depressie te verlichten dan wel op te lossen. Ben jij therapeut en wil jij anderen effectief begeleiden op het gebied van stressmanagement? Wordt dan Stressoloog!

Data en tijden

We starten op zaterdagmorgen 4 juni om 10 uur klassikaal in het Centrum voor Stressologie in Maarssen. Je leert de essentie van de methode die dag, daarna kun je in je eigen tempo de filmpjes bekijken in de leeromgeving waar je na de 4e toegang toe krijgt. 4 filmpjes behoren tot de lesstof, de rest van de inmiddels rijk gevulde omgeving is verdiepingsstof voor als je geinteresseerd bent. Het is geen examenstof. Op woensdagavond 15 juni hebben we de eerste online Q&A sessie met Jurgen, op dinsdagavond 5 juli om 20.00 is de tweede online Q&A sessie van maximaal 2 uur, ook weer met Jurgen. Tussendoor hebben we nog een online sessie, die gaat helemaal over de voedingsstoffen waarmee we werken, deze sessie vindt plaats op woensdagavond 29 juni om 20.00. De praktijkdag (examentraining) en het examen vinden op zaterdag 16 juli van 10 tot plus minus 16.30 uur klassikaal plaats in het Centrum in Maarssen. Het examen bestaat uit twee delen, het eerste deel beslaat het kunnen afnemen en beoordelen (proeve van bekwaamheid) van 3 tot 5 gelukshormonentesten die je kunt afnemen bij bekenden of clienten vanaf 4 juni. We bespreken de uitslagen tijdens de Q&A sessies. Het tweede deel van het examen is een openboek examen dat je op 16 juli in Maarssen kunt doen of in de week erna thuis. Na afloop van de dag is er een borrel voor de liefhebbers!

Aanstaande data en tijden

We starten weer met volgende groepen dit jaar, dit zijn de data:

  • 26 maart – 21 mei 2022
  • 23 april – 18 juni 2022
  • 4 juni - 16 juli 2022
  • 24 september – 26 november 2022
  • 22 oktober - 17 december 2022

Waarom een opleiding tot Stressoloog?

“Chronische stress kan leiden tot een burn-out. Een op de vijf werkenden krijgt er mee te maken, dat was drie jaar geleden nog een op de zeven, het probleem wordt nog altijd groter en groter. Vooral stress onder jonge mensen neemt hand over hand toe. En dan te bedenken dat een burn-out maar een van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook depressief van worden of ziek. Veel mensen met kwalen of ziekten weten niet dat stress dikwijls de onderliggende oorzaak is van hun malheur. Ze pakken die oorzaak niet aan waardoor de klachten alsmaar erger worden, ik weet daar helaas alles van. Wilskracht en doorzettingsvermogen kunnen heel slecht uitpakken als je gestrest bent. Pas toen ik stopte met vechten tegen ziek zijn en de daarmee gepaarde stress losliet en daarvoor in de plaats goed voor mijn lichaam ging zorgen, begon ik te herstellen, van letterlijk alles wat ik mankeerde. Weg depressie, weg darmellende, weg tinnitus en weg burn-out. En nog heel veel meer.

Maar voor ik zover was had ik vele trajecten doorlopen en van alles zelf onderzocht. Uiteindelijk is er een methode ontstaan die ik ‘stressologie’ heb genoemd. Stressologie onderscheidt zich van andere methoden tegen stress en burn-out door het uitgangspunt: het draait bij stress meer om biologie dan om psychologie en voedingsstoffen spelen een centrale rol. Als ik zelf naar een stressoloog had kunnen gaan was me veel ellende bespaard gebleven. Ik schreef het boek Van stress naar geluk (met stressologie) dat in juni 2020 uitkwam. Het is de opvolger van Minder stress met stressologie uit 2018. In het nieuwe boek wordt de stressologiemethode uiteengezet, een methode die in de praktijk zeer effectief is gebleken, niet alleen bij stress en burn-out, ook bij depressie. De opleiding tot stressoloog is opgezet om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om van hun stress af te komen en gelukkiger te worden, want dat kan echt!”. Jurgen Spelbos

Hoe ziet de opleiding stressologie eruit?

Level 1

Toegepaste Stressologie. We starten met een training toegepaste stressologie van 4 dagen, waarvan je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen. De opleiding bestaat uit 2 klassikale bijeenkomsten en 4 digitale videolessen met opvolgende Q&A’s met Jurgen Spelbos. Na het met succes afronden van de training mag je je toegepast stressoloog noemen, verbonden aan het Centrum voor Stressologie.

Level 2

Vakopleiding tot stressoloog. Na level 1, toegepaste stressologie, kun je de opleiding stressologie van 14 dagen volgen, waarna je met goed gevolg van het eindexamen je het vakdiploma stressoloog ontvangt. Deze opleiding wordt momenteel uitgewerkt, binnenkort meer nieuws hierover, het wordt echt een prachtige opleiding! We beginnen op vrijdag 10 september en zaterdag 11 september, met Nienke Gottenbos aka de Groene vrouw of de poepdokter.

Voorwaarde voor deelname: certificaat/diploma toegepaste stressologie

PROGRAMMA

Voeding: Voed je brein, van stress naar geluk met de juiste voeding

We weten allemaal dat we onze groenten op moeten eten, maar waarom eigenlijk? Voedingsstoffen staan aan de basis van alles wat er in je lichaam gebeurt - het bouwen van spieren, het produceren van hormonen, en het maken van neurotransmitters. Heb je een tekort, dan gaat je lichaam noodgedwongen de kantjes eraf lopen - het deelt de voedingsstoffen uit waar ze het hardste nodig zijn (stress krijgt altijd voorrang) en beknibbelt op andere vlakken (zoals de aanmaak van neurotransmitters). Deze dag leer je welke voedingsstoffen extra belangrijk zijn in dit opzicht, en hoe je ze binnenkrijgt.
Nienke Gottenbos, de groene vrouw (vrijdag 10 september)

Darmen: De Darm-brein-connectie, de relatie tussen stress, geluk en darm(klacht)en

Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. En dat klopt: wat er in je darmen gebeurt, bepaalt hoe gelukkig je bent. En hoe goed je je kunt concentreren, hoe lekker je in de flow kunt werken, hoe goed je dingen onthoudt - en hoe stressbestendig je bent. Je microbioom produceert het grootste gedeelte van de neurotransmitters in je lijf en zorgt dus dat jij lekker in je vel zit. Stress heeft een funeste invloed op de darmflora, en we zien stress en darmklachten dan ook vaak hand in hand gaan. Deze dag leer je over de spijsvertering, de rol van de darmflora en hoe je de meest voorkomende darmklachten aan kunt pakken.
Nienke Gottenbos, de poepdokter (zaterdag 11 september)

Orthomoleculaire therapie: hoe kun je veilig werken met voedingsstoffen?

Ochtend: interacties tussen orthomuleculaire suppletie en medicatie. Middag: stress in relatie tot de hormonale assen: de invloed van cortisol op je hormonale systeem.
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut (vrijdag 8 oktober)

Orthomoleculaire therapie: neurotransmitters: de moleculen van je gedrag

Onze persoonlijkheid en gedragingen worden grotendeels bepaald door neurotransmitters: stoffen die je zenuwstelsel besturen en daarmee overal invloed op hebben. Deze dag kijken we naar het effect van de verschillende neurotransmitters en welke gevolgen een tekort kunnen hebben. Uiteraard gaan we ook met oplossingen aan de slag om weer in balans te kunnen komen. Je zult merken dat deze verdeling in kaart brengen een enorm goede tool is tijdens je consulten. Reken op veel herkenbaarheid bij jezelf en je cliënten!
Casper Beukema, orthomoleculair therapeut (zaterdag 9 oktober)

Stressologie in de praktijk: hoe kun je meer resultaat boeken bij meer klanten?

In dit deel van de opleiding ga je leren: dat een goed lopende praktijk de 80-20-80 regel volgt (80% instelling 20% arbeid 80% opbrengst), hoe je jouw praktijk op de kaart zet, hoe je jouw doelgroep beter kunt specificeren, hoe je de juiste keuzes maakt qua doelgroep, welke marketingmethodes er zijn en welke bij jou passen, hoe je deze methodes het beste inzet om jouw doelgroep te bereiken en hoe je meer omzet per klant kunt maken.
Peter de Vroed, trainer/therapeut (1 dag) (vrijdag 5 november)

Schildklier: wat is de rol van de schildklier? En wat is de relatie met de energiehuishouding en de bijnieren?

De werking van de schildklier en schildklierhormonen. Als stressologie onvoldoende aanslaat kan er een probleem zijn met de schildklier en/of schildklierhormonen. Hoe kom je daar achter en hoe los je het op met voedingsstoffen?
Kim van Wetten, arts en natuurarts (integrale geneeskunde)(zaterdag 6 november)

Hart en vaten: Hoe oud ben je van binnen?

Deze dag staat in het teken van “wat stress betekent voor je bloedvaten” én wat je kan doen om jezelf te beschermen. We gaan praktisch aan de slag met meetapparatuur om fysieke en mentale stress in kaart te brengen. Daarnaast staan we stil bij de rol van laaggradige ontstekingen en wat dat betekend voor stress op cellulair niveau. We geven uitleg over hoe je dit in kaart kan brengen middels een bloedtest en wat je kan doen om je lichaam te beschermen. Deze scholingssdag bevat praktische oefeningen, praktijkervaringen en advies met betrekking tot orthomoleculaire- en fytotherapeutische advisering.
Rob van der Ven, Hearthealth (1 dag) (vrijdag 10 december)

Psychologie: de kracht van de psyche om van stress naar geluk te komen.

Op deze dag leer je hoe je je cliënt psycho-educatie en adviezen kunt geven vanuit de visie van holistische psychologie. Met deze adviezen kunnen jouw clienten zelf aan de slag. Theorie en praktische handvatten worden gecombineerd. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere hechting, trauma, copingmechanismen/strategieën, overtuigingen, lichaamsgerichte oefeningen, (zelf)bewustzijn en zelfobservatie (als tool voor verandering).
Anja van Onna, psycholoog (zaterdag 11 december)

Bloedsuikers en insuline resistentie: suikers kapen je brein!

Nog altijd bestaan er veel misverstanden over suiker, en dan met name over alles wat zich als suiker gedraagt in je lichaam. Maar daarmee net zo hard zorgt voor een instabiele bloedsuikerspiegel. We gaan het dus hebben over koolhydraten in alle soorten en maten. Want insuline is bedoeld voor hele andere zaken dan alleen maar die bloedsuikerspiegel reguleren… Met deze inzichten kun je niet alleen zelf aan de slag, maar ook jouw klanten. Praktische insteek met een knipoog.
Lynn Hogendoorn, stressoloog, grip op gezondheid.nl. (1/2 dag) (zaterdagmorgen 8 januari)

Ademen: van stress naar geluk door anders te gaan ademen

We gaan gebruik maken van de drie meest belangrijke ademhalingstechnieken om rustiger te worden uit de yoga filosofie en we leren het effect op de HPA-as (stress-as). Leer je cliënten wat het belang is van de bewuste ademhaling in het dagelijkse leven om stress te voorkomen.
Luz Dary Schilt, yogatherapeut (½ dag) (zaterdagmiddag 8 januari)

Lichaamswijsheid: no body lies, er is geen lichaam dat liegt

Jouw lichaam vertelt jou alle antwoorden, alleen hoe herken je deze? Jouw lijf heeft altijd het allerbeste met jou voor, het is er alleen voor jou en voor niemand anders. Daarom mag je er vanuit gaan dat het de meest eerlijke antwoorden geeft. Maar wanneer is een lijfelijke reactie vanuit pure intentie en wanneer is het vanuit gedachten, (beperkende) overtuigingen en aannames? Tijdens deze lesdag zal je niet alleen leren, maar ook aan den lijve gaan ondervinden op welke manieren jouw lijf jou aangeeft wat jij nodig hebt. Deze technieken zijn niet alleen inzichtelijk en handig voor jezelf, maar juist ook zeer waardevol om toe te kunnen passen bij je clienten.
Margriet de Rijk, Academie voor Lichaamswijsheid/LoodZ Rijk Leven (1 dag) (vrijdag 4 februari)

Menstruatie: Grip op de cyclus

De invloed van de maatschappij op de menstruatiecyclus is groter dan je wellicht zou denken. Uit grootschalig onderzoek komt naar voren dat 84% van alle vrouwen met zorgelijke menstruatieklachten rondlopen zonder dit zelf te beseffen. Dat cyclus gerelateerde klachten impact heeft op lichaam en geest mogen helder zijn. Maar wist je dat het ook een enorme impact heeft op (seks)relaties en op de arbeidsmarkt? Door meer kennis te delen over hoe de cyclus zich verhoudt tot de natuur kunnen de verborgen positieve krachten van vrouwen zichtbaar worden en worden valkuilen vermeden. Hierdoor krijgt stress minder kans, ontstaat er meer wederzijds begrip (zowel in relaties als op de werkvloer), wordt een vrouw 200-300% productiever en kunnen vrouwen vanuit rust meer gaan leven naar hun eigen cyclus. Door onze methode toe te passen ervaren vrouwen minder bloedverlies, meer energie en minder klachten.
Anke Verhagen, menstruatie voorlichting instituut (1 dag) (zaterdag 5 februari)

Re-connecting energies: “Let food be thy medicine and medicine be thy food!

Op deze dag geef ik je een aantal simpele en krachtige gereedschappen die je kunt gebruiken voor jezelf zowel als voor je klanten. Ze zorgen dat je zelfvertrouwen enorm groeit en je leert je persoonlijke kwaliteiten te herkennen. Daarnaast leer je deze dag hoe je prana energie ( levensenergie) bij voedingsproducten kunt testen. Ook komt aan bod welke voedingsstoffen je energie huishouding in harmonie brengen en welke voedingsstoffen onrust creëren in je lichaam. Daarnaast geef ik je handvaten op gebied van voeding die jouw of jouw klant zijn/ haar energie in evenwicht brengen. Je krijgt ook informatie over voeding die negatief werkt op dit gebied!
Nanneke de Vos, Praktijk de Ware Bron (1 dag) (vrijdag 4 maart)

Oxytocine: hoe kun je oxytocine boosten en cortisol de kop indrukken?

Oxytocine is een kernwoord bij ontstressen. Als sleutel voor het activeren van het para-sympathisch zenuwstelsel is het de directe tegenhanger van adrenaline en cortisol. Terwijl de andere gelukshormonen vanuit voeding en voedingsconcentraten aangevuld kunnen worden, wordt Oxytocine vooral aangemaakt door aanraking. Oxytocine ontstrest direct, geeft rust, ondersteunt bij herstel en speelt een cruciale rol bij sociale verbondenheid. In het ochtendgedeelte van de lesdag leer je over hoe aanraking en ontstressen nou precies werkt en de middag staat in het teken van doen: handmassage volgens de principes van Tactiel Stimulering. Direct en praktisch: je kan er de volgende dag gelijk al mee werken en laat je verbazen door de verbluffende resultaten!
Emmy en Willfred de Ligny, docenten Tactiel Stimulering van de School of Touch (1 dag) (zaterdag 5 maart)

Stressologie in de praktijk: de stressoloog als therapeut

Alle vragen over het opzetten van een praktijk en alle regels die daar aan vast hangen komen in mijn lesdag aan bod in de Stressologie opleiding. Ondanks dat er wetten en regels zijn in Nederland is het voor iedereen anders. Dus een niet allemaal naar de CAT om iets af te sluiten. Soms klinkt iets mooier dan het is.
Anita Krijnen, natuurgeneeskundig therapeut (1 dag) (Vrijdag 8 april)

Hersengolven: van stress naar geluk door het sturen van je hersengolven kan, maar hoe doe je dat?

Meditatie versus ‘In the Power’. We zijn bekend met de positieve effecten van mediteren. Het geeft rust en ontspanning. Maar er nog een andere techniek die bijna nog niemand kent en die bijzonder krachtig is, het is ‘In the Power’ waardoor je nóg verder en dieper in een andere staat van bewustzijn raakt en dus op andere hersengolven. Dit zorgt voor een sterker anti-stress werking en het herijken van het systeem.
Diana English, energetisch coach en medium (1 dag) (zaterdag 9 april)

Systemisch werk: wat kunnen familie- en organisatie- en symptoomopstellingen betekenen op de reis van stress naar geluk?

Tijdens deze voorlaatste dag in de opleiding kun je ontdekken wat systemisch werk inhoudt en ken je de vijf basisprincipes. Je krijgt inzicht in wat symptomen van stress te vertellen hebben. Je krijgt inzicht in automatisch en dienend gedrag ten aanzien van stress en geluk. Je kan zelf een opstelling ervaren en welk effect het heeft om op het gewaarzijnsniveau te werken. Daarnaast leer je hoe je eenvoudige systemische oefeningen in kan zetten in je begeleiding.
Inga Freudenberg, trainer, coach (1 dag) (vrijdag 13 mei)

Hormonen: wat kan je nog meer met hormonen?

Op deze laatste dag van de opleiding gaat Francisca je meer de verbanden laten zien tussen de invloed van stress op de hormonen, oestrogeen, progesteron en testosteron. Waarom raken deze hormonen uit balans. En hoe ontstaan dan de klachten zoals PMS, oestrogeen dominantie, PCOS en overgangsklachten. Wat heeft overgewicht met hormonen te maken. Welke invloed hebben hormoonverstorende stoffen op ons lichaam.
Francisca van den Berg, hormoonexpert (1 dag) (zaterdag 14 mei)

Orthomoleculaire therapie: wat doen al die stofjes in de producten waar we mee werken?

Deze dag staat in het teken van de producten waar we mee werken. Waar je ergens anders ‘gewoon’ met rhodiola of 5 HTP aan de slag zou gaan maakt Inner Vitamins formules, formules om rhodiola of 5 HTP (of andere stofjes) nog beter te laten werken. Dit kan door er andere stofjes aan toe te voegen, paddenstoelen bijvoorbeeld. Stefan en Delroy gaan in op de producten, de verschillende stoffen en hun werking.
Stefan Gyarmathy (natuurgeneeskundig-, orthomoleculair- en kPNI therapeut) en Delroy Humphreys (natuurgeneeskundig therapeut) (vrijdag 10 juni)

Overige Informatie

Lesdagen: 1 keer per maand een vrijdag en zaterdag (aaneengesloten) van 10u tot 16.00/16.30

Lesdag: 10u tot 12.30, half uur pauze, 13.00 tot 16.00-16.30

Locatie: Centrum voor Stressologie (bij BizzTribe) Straatweg 30a in Maarssen

Projectie: Eigen PC via zoom

Lunch: Er is volop lekkers maar graag zelf zorgen voor een lunchpakket

Data: 16 en 17 sept, 14 en 15 okt, 11 en 12 nov, 9 en 10 dec, 6 en 7 jan, 10 en 11 feb, 10 en 11 maart, 7 en 8 april, 12 en 13 mei, 9 en 10 juni

Prijs: 2.950,-

Prijs per les: Losse lesdagen zijn te volgen als er ruimte is op de locatie of via Zoom (prijs: 195,- per dag).

Vrijstellingen: Voor behaalde diploma’s op relevante onderdelen (bijv. een opleiding orthomoleculaire therapie, een studie psychologie etc.) zijn vrijstellingen te verkrijgen

Overnachten: Suggesties: Logement Swaenenvecht in Oud Zuilen (5 min met de auto), Logement aan de Vecht in Breukelen (10 min), Bed & Breakfast Geesberge in Maarssen (10 min)

Certificaat/diploma - accreditatie

De opleiding toegepaste stressololgie, level 1, is door KTNO geaccrediteerd voor 18,5 EC. Toegepaste Stressologie K12030.

Level 2, de vakopleiding stressologie van 18 dagen is door KTNO geaccrediteerd voor 29 EC.