Wil jij anderen effectief begeleiden op het gebied van stress-, burn-out en/of depressie?

Wordt dan stressoloog!

We beginnen weer op 16 januari, inschrijven kan op opleidinghormonen.nl


Stressologie is een nieuwe en bijzonder effectieve methode om stress te verminderen, een burn-out te voorkomen – of sneller ervan te herstellen – en/of een depressie te verlichten dan wel op te lossen.


Waarom een opleiding tot stressloog?

Jurgen Spelbos: “Chronische stress kan leiden tot een burn-out. Een op de vijf werkenden krijgt er mee te maken, dat was drie jaar geleden nog een op de zeven, het probleem wordt nog altijd groter en groter. Vooral stress onder jonge mensen neemt hand over hand toe. En dan te bedenken dat een burn-out maar een van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook depressief van worden of ziek. Veel mensen met kwalen of ziekten weten niet dat stress dikwijls de onderliggende oorzaak is van hun malheur. Ze pakken die oorzaak niet aan waardoor de klachten alsmaar erger worden, ik weet daar helaas alles van. Wilskracht en doorzettingsvermogen kunnen heel slecht uitpakken als je gestrest bent. Pas toen ik stopte met vechten tegen ziek zijn en de daarmee gepaarde stress losliet en daarvoor in de plaats goed voor mijn lichaam ging zorgen, begon ik te herstellen, van letterlijk alles wat ik mankeerde. Weg depressie, weg darmellende, weg tinnitus en weg burn-out. En nog heel veel meer. Maar voor ik zover was had ik vele trajecten doorlopen en van alles zelf onderzocht. Uiteindelijk is er een methode ontstaan die ik 'stressologie' heb genoemd. Stressologie onderscheidt zich van andere methoden tegen stress en burn-out door het uitgangspunt: het draait bij stress meer om biologie dan om psychologie. Hormonen, zowel stresshormonen als gelukshormonen, spelen een centrale rol. En met de juiste voedingsstoffen kun je die hormoonhuishouding positief beinvloeden waardoor klachten verminderen dan wel verdwijnen. Als ik zelf naar een stressoloog had kunnen gaan was me veel ellende bespaard gebleven. Ik schreef het boek Van stress naar geluk (met stressologie) dat in juni 2020 uitkwam. Het is de opvolger van Minder stress met stressologie uit 2018. In het nieuwe boek wordt de stressologiemethode uiteengezet, een methode die de afgelopen jaren in de praktijk zeer effectief is gebleken, niet alleen bij stress en burn-out, ook bij depressie. De opleiding tot stressoloog is opgezet om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om van hun stress af te komen en gelukkiger te worden, want dat kan echt!”.

Hoe ziet de opleiding stressologie eruit:

Level 1: Toegepaste Stressologie. We starten met een training toegepaste stressologie van 4 dagen, waarvan je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen. De opleiding bestaat uit 2 klassikale bijeenkomsten en 4 digitale videolessen met opvolgende Q&A’s met Jurgen Spelbos. Na het met succes afronden van de training mag je je toegepast stressoloog noemen, verbonden aan het Centrum voor stressologie.

Level 2: Vakopleiding tot stressloog. Na level 1 kun je de opleiding stressologie van 8 dagen volgen, waarna je met goed gevolg van het eindexamen je het vakdiploma stressloog ontvangt. Deze opleiding bestaat uit 2 klassikale lessen en 6 digitale videolessen met opvolgende Q&A’s. De opleiding tot stressoloog gaat in januari 2021 van start.

Hormoontherapeut Je hebt ook nog de optie om je met enkele aanvullende lessen bij Hormoon Community Nederland te verbreden tot hormoontherapeut. Voor hormoontherapeuten geldt dat ze zich met het met succes afronden van de training toegepaste stressologie stressoloog verbonden aan het Centrum voor stressologie mogen noemen.


LEVEL 1 TRAINING TOEGEPASTE STRESSOLOGIE

In de training toegepaste stressologie leren we je hoe je de methode snel en praktisch kunt toepassen op je klanten. Je maakt kennis met de theorie, je leert hoe je kunt testen en meten en wat je kunt doen om mensen te begeleiden om stress en/of depressie te verminderen en hoe ze sneller kunnen herstellen van een burn-out en/of depressie.

Voor wie?

De opleidingen zijn bedoeld voor therapeuten en andere mensen die actief zijn in de gezondheidszorg die hun vaardigheden willen uitbreiden met de stressologiemethode. De stressologen die je voor zijn gegaan hebben allemaal een verschillende achtergrond, van hormoontherapeuten en voedingsconsulenten tot executive coaching, van massagetherapeut en mindfulness trainer tot psychotherapeut. Door ook toegepaste stressologie aan te kunnen bieden verrijken ze hun aanbod naar klanten en kunnen ze ook nieuwe klanten aantrekken.

Programma:

16 januari: klassikale bijeenkomst 09.30-16.00 uur met Jurgen Spelbos en de presentatie van lesvideo's 1 en 2 in de online studentenomgeving van opleidinghormonen.nl

Onderwerpen in de eerste video:

  • blok 1 Alles draait om hormonen bij stress en geluk

  • blok 2 meten is weten

6 februari: Q&A lesdag 1 van 10.00 – 12.00 uur met Jurgen Spelbos en de presentatie in de online studentenomgeving van opleidinghormonen.nl van lesvideo's 3 en 4.

Onderwerpen in de tweede video:

  • blok 1 Van stress naar geluk, hoe doe je dat precies?

  • blok 2 Burn-out, wat is het en hoe los je dat het snelste op?

27 februari: Q&A lesdag 2 van 10.00 tot 12.00 uur met Jurgen Spelbos.

20 maart: klassikale bijeenkomst 09.30-17.00 uur met Jurgen Spelbos.

  • Training casuïstiek

  • Orthomoleculaire oplossingen

  • Wat kun je nog meer inzetten binnen stressologie?

  • Schriftelijke toetsing.

Investering:

De investering bedraagt € 495,00 inclusief werkmap en literatuur. De lunch tijdens de 2 bijeenkomsten is inbegrepen.

Locatie:

De 2 bijeenkomsten worden gehouden in het schitterend gelegen conferentiecentrum Woudschoten in Zeist. Het overige lesmateriaal wordt digitaal aangeboden

OM DE KWALITEIT VAN DEZE CURSUS ZO HOOG MOGELIJK TE HOUDEN IS DE MOGELIJKHEID TOT INSCHRIJVING BEPERKT TOT EEN MAXIMUM VAN 15 DEELNEMERS.


VAKOPLEIDING STRESSOLOGIE (vanaf voorjaar 2021)

Bij de vakopleiding stressologie werken we samen met Hormoon Community Nederland. Met topdocenten op verschillende terreinen gaan we de diepte in over de werking van het lichaam, de hormoonhuishouding, spijsvertering en stofwisseling, het brein, voeding en orthomoleculaire therapie en nog veel meer. Jurgen is een van de docenten. De opleiding is live op locatie maar is ook al grotendeels online beschikbaar. Medische basiskennis op HBO-niveau is vereist of kan tijdens de cursus worden voltooid. Geïnteresseerde therapeuten zonder medische vooropleiding zijn natuurlijk welkom met de aantekening dat zij zonder medische basiskennis niet in aanmerking komen voor lidmaatschap van een branchevereniging.

De opleiding is bedoeld voor therapeuten en specialisten in de gezondheidszorg. De opleiding is erg geschikt om hun kennis te verbreden om klanten nog beter te kunnen adviseren en begeleiden. Ook startende therapeuten zijn welkom, ze kunnen met deze opleiding een uitstekende basis leggen om consulten te gaan doen.

Programma

Stressologie algemeen

Toegepaste stressologie

Medische basiskennis

Endocrinologie

Darmen, spijsvertering, stofwisseling en microbiologie

Neurobiologie

Evolutionaire biologie

Immunologie

Fytotherapie en orthomoleculaire therapie

Voeding en hormonen


  • Optioneel: opleiding tot hormoontherapeut

Als je de opleiding stressologie hebt afgerond kun je je nog breder ontwikkelen met aanvullende lessen tot hormoontherapeut bij Hormoon Community Nederland. Je wordt dan naast stressoloog ook hormoontherapeut.


  • Accreditatie en diploma

Na succesvol afronden van hun opleiding krijgen de deelnemers het vakdiploma toegepaste stressologie, stressologie of hormoontherapie. De opleidingen zijn HBO geaccrediteerd door KTNO en is erkend door: MBOG,VBAG, LVNG, FAGT en BATC. Daarnaast wordt de opleiding geadviseerd door MBOG.