Stressologie

Stressologie gelukshormonen scan


Heb je last van stress, gevoelens van depressie, angsten, voel je je onrustig, heb je het idee dat je daadkracht is verminderd of gaan je cognitieve functies achteruit? Dan kan de Stressologie gelukshormonen scan inzicht geven in verstoringen met je neurotransmitters.

Neurotransmitters worden in de volksmond dikwijls gelukshormonen genoemd. Sommige neurotransmitters zijn ook echt gelukshormonen. Neurotransmitters zijn stofjes waarmee zenuwcellen met elkaar communiceren. Zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd, zitten niet alleen in je zenuwen, ook je brein is opgebouwd uit zenuwcellen.

Gelukshormonen en neurotransmitters spelen een enorme rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Als je last hebt van stress gaat de prioriteit in je lichaam naar de stressreactie en wordt de aanmaak van gelukshormonen ondermijnd. De afgelopen jaren bleek iedereen met stressklachten die we in het centrum testten een tekort aan gelukshormonen te hebben.

Gelukshormonen hebben alles te maken met het oproepen van emoties zoals angst of blijdschap, ze bepalen in belangrijke mate hoe we ons voelen..

De vier belangrijkste gelukshormonen en neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, gaba (gamma-aminoboterzuur) en serotonine. Het is goed om te weten dat je lichaam voor de aanmaak van gelukshormonen volledig afhankelijk is van de voeding die je tot je neemt, vooral eiwitten zijn belangrijk. Als je maar weinig vlees, vette vis, gevogelte of noten en zaden binnenkrijgt, te weinig beweegt of te veel verbruikt door te veel van jezelf te vergen, ga je je vanzelf angstig en gestrest voelen. Dat komt omdat je zoveel verbruikt dat er tekorten ontstaan.

Tekorten aan gelukshormonen kunnen heel onaangename gevolgen hebben:

 • Dopaminetekort: vermoeidheid, uitputting, besluiteloosheid, verslavingsgedrag, emotionele instabiliteit, lethargie, gebrek aan wilskracht, weinig motivatie
 • Acetylcholinetekort: vergeetachtigheid, concentratiestoornis, leerstoornis, verminderd reactievermogen, minder creativiteit
 • Gaba-tekort: stress, prikkelgevoelig, angst- paniekaanvallen, onrust, hyperalert, verkramping
 • Serotoninetekort: angst, stress, depressie, slaapstoornis, (hoofd)pijngevoelig, gespannen
 • De vragen zijn zo opgesteld dat tekorten aan gelukshormonen aan het licht kunnen komen met deze test. Het is een indicatie, als je het echt heel precies wilt weten kun je ook een lab onderzoek laten doen maar dat is prijzig, vanaf 500 euro.

  De test is deels gebaseerd op de door de Amerikaanse arts Dr. Eric Braverman ontwikkelde Braverman test. Onze ervaring is dat als je gemeten tekorten gaat wegwerken met de juiste voedingstoffen je erg kunt opknappen.

  Er worden vier neurotransmitters ofwel biochemische systemen gemeten, nl:

  Dopamine

  Dopamine is de neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is. En het is nog eens goed voor je libido ook.

  Acetylcholine

  Acetylcholine is een neurotransmitter die in vele delen van de hersenen en het lichaam actief is. Acetylcholine wordt onder meer geproduceerd in de dunne darm. In het centrale zenuwstelsel is acetylcholine belangrijk voor de geheugen- en intellectuele functies. En deze beïnvloedt ook het hart en de controle over de willekeurige skeletspieren.

  GABA

  GABA is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. De remmende werking op andere zenuwcellen zorgt ervoor dat je je ontspannen en rustig voelt. Zenuwcellen die gevoelig zijn voor GABA zijn verspreid over alle delen van de hersenen.

  Serotonine

  Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam, brengt rust en maakt dat je je gelukkig kunt voelen. Uit serotonine maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine. Onbalans in serotonine is verantwoordelijk voor een groot aantal klachten zoals depressies, eetstoornissen en slaapproblemen.

  Instructies

  Het zijn heel wat vragen (invullen duurt zo'n 15-20 minuten) en er zitten ook eigenaardige vragen tussen, bijvoorbeeld ‘heb je last van een trage pols?’ Veel mensen weten dat niet van zichzelf. Vul gewoon in wat je denkt, het luistert niet zo heel nauw allemaal, het blijft een vragenlijst en de uitkomst is niet meer dan een indicatie. Maar wel een heel bruikbare indicatie. Als je het antwoord echt niet weet vul dan 'nee' in.

  Het is de bedoeling om deze vragen in 1x achter elkaar in te vullen. Denk niet te veel na over de antwoorden, antwoord je eerste gedachte. Enkel ja/nee antwoorden.

  De vragen komen in blokken, zodra je een blok af hebt krijg je nieuwe vragen. Je krijgt pas het volgende blok vragen te zien, als je alle vragen hebt ingevuld.

  Aan het einde van de test krijg je een code. Die kun je zelf bewaren (om de uitslag later weer in te kunnen zien) of je kunt de code doorsturen naar een van onze stressologen.

  Start nu met de volledige test