Waarom worden we loom, duf en moe als het warm is?

Je lichaam verzet zich tegen hoge temperaturen. Het zet processen in werking om zichzelf af te koelen. Bijvoorbeeld door te zweten. Maar ook door alle interne processen en activiteiten te vertragen.

Zo wordt er van binnenuit minder warmte geproduceerd. Je lichaam gaat in de slaapstand, je bloeddruk kan ook een beetje zakken door uitzetting van de bloedvaten. Dit gebeurt om meer warmte te kunnen afgeven aan de omgeving. En een lage bloeddruk kan ook dat lome, luie gevoel geven.

Daarnaast bevat warme lucht minder zuurstof en juist deze zuurstof heb je nodig voor de spieren. Doordat er minder zuurstof beschikbaar is, bespaart je lichaam ook hier energie door slap en sloom te worden.

Kortom: het lichaam spaart haar krachten.

Het lichaam verliest door de warmte een hoop vocht door uitademing en verdamping. Dit vocht en alle opgeloste stoffen zijn eigenlijk nodig om bijvoorbeeld afvalstoffen te transporteren. Doordat er te weinig vocht is, zal het lichaam ook hierop krachten besparen, ook hierdoor wordt je loom en trager.

Als de temperatuur van ons lichaam boven de 37 graden komt, kan het moeilijk functioneren. Dus doet onze innerlijke thermostaat er namelijk alles aan om rond die basistemperatuur te blijven, door hitteafgifte door de huid en het verdampen van vocht. Als de buitenlucht even warm is als ons lichaam, lukt koelen alleen door heel veel zweten.

Een lichaam dat is getraind in zweten, past zich aan de omstandigheden aan, dat koelt zichzelf dus af door steeds meer te gaan zweten. Daarom is de constante aanvoer van vocht zo belangrijk. Kortom, drinken, drinken, drinken.

Drink ook als je geen dorst hebt, want als je dorst hebt, ben je te laat: dan ben je al licht uitgedroogd.

Als we het verloren vocht niet compenseren, kan uitdroging leiden tot duizeligheid, hoofdpijn of appelflauwtes.

De hitte heeft echter nog meer effecten op ons lichaam.

Zo kan je huid uitdrogen en gevoeliger worden. Wanneer je huid verbrand is, zal er zelfs nog sneller irritatie optreden, bijvoorbeeld bij overmatig zweten. Een verbrande huid functioneert namelijk minder goed en heeft het dus ook moeilijker om af te koelen.

Ook je hoofd, met name de chemische huishouding in je brein, kan ontregeld raken. Dat heeft invloed op je beoordelingsvermogen. Onder invloed van de zon kom je dus wellicht wat minder scherp en duidelijk uit de hoek. Ook hoofdpijn is een veelvoorkomend gevolg van de aanhoudende warmte.

De nieren produceren minder urine. Ze proberen om zoveel mogelijk vocht vast te houden, wat verklaart dat je minder moet plassen.

Je haar wordt droger en stugger onder invloed van de zon. De lichtere kleur die je haar in de zomer krijgt duidt erop dat het beschadigd is.

Verder is het aan te raden zo veel mogelijk een zonnebril te dragen want de zon kan een schadelijk effect hebben op je ogen.

Wanneer het erg warm is, heeft dat ook zijn gevolgen voor de bloedsomloop. Je bloedvaten worden wijder en je bloeddruk gaat naar beneden. Het hart gaat vervolgens sneller kloppen, want het pompt meer bloed door de kleine haarvaten in de huid, die zo kunnen afkoelen.

Dat verklaart ook waarom je opgezwollen handen en voeten krijgt. Doordat er meer bloed in de handen en voeten komt, worden ze een beetje dikker. Daarnaast speelt ook het vele zweten een rol in de tijdelijke zwelling: om voor de nodige koeling te zorgen, pompen de bloedvaten namelijk extra vocht naar de weefsels in de voeten en handen.

Verder kan het ook gebeuren dat je spieren verkrampen. Dit duidt erop dat de warmte je te veel wordt. De schaduw opzoeken is de boodschap!

Het is echter niet allemaal negatief. Onderzoeken hebben aangetoond dat het zonlicht een heilzame invloed heeft op ons humeur. Onder invloed van de zon wordt vitamine D aangemaakt, wat helpt tegen somberheid en depressieve gevoelens.

Hoe hou je je hoofd koel?

 • Draag luchtige kleding.

 • Drink voldoende water, ook al heb je geen dorst.

 • Drink geen ijskoud water, kruidenthee is beter

 • Vermijd zware inspanning en neem vaker pauze.

 • Eet fruit zoals watermeloen, suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen

 • Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

 • Zorg voor goede ventilatie en houd de warmte buiten.

 • Zoek natuurlijke verkoeling, de zee, schaduw van de bomen.

 • Houd je polsen onder koud stromend water.

 • Leg een koud washandje in je nek

 • Met je voeten in een teiltje koud water.

 • Neem een lauwwarm(e) douche of bad

 • Verzet je niet tegen de hitte, accepteer het, het is niet anders.

 • Blijf rustig ademhalen, doe bewust een ademhalingsoefening.