Tinnitus verhelpen door stress te verminderen

Tinnitus, doorlopend geluiden in je hoofd, een fluit, piep of brom, is een aandoening die je letterlijk gek kan maken. Oorsuizen wordt het ook wel genoemd maar heel veel patiënten vinden dat een te softe omschrijving, het kan uitgroeien tot een snerpende fluit of een kakofonie aan geluiden in je hoofd die je leven volledig kan gaan beheersen.

Tinnitus kost 6,8 miljard per jaar

In Nederland zijn er naar schatting van de KNO-vereniging ongeveer 2 miljoen mensen met tinnitus. Tien procent daarvan heeft er veel last van en bij enkele tienduizenden mensen zijn de klachten zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben in 2013 berekend dat in Nederland de zorgkosten voor tinnitus 2 miljard per jaar bedragen. Zij gaan er hierbij vanuit dat 10% van de Nederlanders tinnitus heeft en dat de zorgkosten 1.544 euro per patiënt bedragen op basis van gemiddeld 21 consulten per jaar bij een arts of andere hulpverlener.

Maes et al. schatten de kosten door productiviteitsverlies aan de hand van gemiste werkdagen op 3.702 euro per patiënt. Dit brengt het totaal aan maatschappelijke kosten op 6,8 miljard euro.

Aandoening van je hersenen

Tinnitus lijkt een gehoorprobleem te zijn maar het is meer een aandoening in je hersenen, in het gebied waar geluid wordt waargenomen om precies te zijn. De oorzaak van geluiden in je hoofd zouden hersencellen zijn die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen en dan met elkaar gaan communiceren. Het is een bijzonder naar verschijnsel, de geluiden kunnen zo aanwezig worden dat ze je wanhopig maken.

Oorzaken van Tinnitus

Stress wordt gezien als een belangrijke oorzaak van tinnitus. En tinnitus geeft op haar beurt ook weer stress. Dat kan zoveel zijn dat de tinnitus nog erger wordt en je ook het risico loopt op hyperacusis, het niet meer kunnen verdragen van geluiden van buitenaf. Ik heb dat meegemaakt en echt, ik wens het mijn ergste vijand niet toe. Stress is trouwens niet de enige mogelijke oorzaak van tinnitus, het kan ook ontstaan door blootstelling aan te veel lawaai (festivals bijvoorbeeld), een verkoudheid of oververmoeidheid.

Tinnitus verhelpen

Centraal in het verhelpen van tinnitus staat het verminderen van stress. Maar het is behoorlijk lastig om je stress te verminderen als je zoveel herrie in je hoofd hebt en als je bang bent dat je er niet meer vanaf komt. Die angst geeft heel veel spanning, het is de hond die in zijn eigen staart bijt. Toch kan het.

Stop met vechten

De eerste stap om tinnitus de baas te worden is stoppen met ertegen te vechten. Stoppen met het verzetten, stoppen met het op eigen houtje zoeken naar oplossingen, stoppen met het platlopen van de deur van je huisarts die je maar beperkt kan helpen. Vechten geeft stress en dat is juist wat je niet wilt als je tinnitus hebt. Probeer, hoe moeilijk dit ook kan zijn, er vrede mee te hebben dat je nu eenmaal tinnitus hebt en help vervolgens je lichaam om het probleem zelf op te lossen door zo goed mogelijk te eten, rustig te bewegen (een rustige vorm van yoga is bijvoorbeeld perfect of een minuut of twintig rustig wandelen per dag, bij voorkeur in de natuur), minderen met koffie en andere stimulantia maar wel voldoende water drinken, veel meer rust nemen en zo meer.

Ik heb honderden manieren om te ont-stressen verzameld in het boek ‘Minder stress met Stressologie’. Probeer je tijdens het wandelen te concentreren op het geluid van de vogels of de wind door de bomen in plaats van op de geluiden in je hoofd. En op je ademhaling als je yoga beoefent. Zo train je jezelf om uit je hoofd te komen. Doe hetzelfde met bijvoorbeeld zachte rustgevende muziek.

Zet kruiden, supplementen en medicatie in

Daarnaast kun je heel veel doen om je lichaam rustiger te maken. Naast gezonde voeding kun je kruiden en supplementen inzetten die je rustiger maken. Een mineraal als magnesium bijvoorbeeld of kruiden als ashwaganda of rhodiola. Er zijn heel veel preparaten die je voor je kunt gebruiken. Voor het verhelpen van tinnitus bestaat geen medicatie maar er zijn ook medicijnen die soelaas kunnen bieden.

Zorg voor een goede spijsvertering

Tinnitus kan versterkt worden als je spijsvertering niet goed werkt door de stress. Dat is bijna altijd zo, het stresshormoon cortisol geeft je aan de ene kant meer energie om de stress vol te houden maar die energie wordt ergens anders vandaan gehaald. Uit je immuunsysteem bijvoorbeeld maar ook uit je hersenen en spijsvertering. In je darmen wordt zo’n 90 procent van het rustgevende gelukshormoon serotonine aangemaakt en als dat proces verstoord wordt kun je automatisch stress, angstklachten, depressieve gevoelens en slaapproblemen krijgen door een tekort. En daardoor wordt de tinnitus erger. Het goede nieuws is dat je heel veel kunt doen om je darmen beter te laten werken.

Verzorg je hersenen

Maar ook je brein heeft te lijden onder stress, die moet je ook goed verzorgen. Over rustig bewegen in de natuur heb ik het al gehad, dat is bijzonder goed voor je brein. Maar ook gezonde vetten, omega 3-vetzuren, kunnen bijdragen aan minder geluiden in je hoofd. Denk aan olijfolie of gezuiverde visolie. Gebruik overigens geen visoliepillen, er zijn steeds meer aanwijzingen dat die niet goed voor je zijn, bij het maken van capsules wordt de olie verhit en dat zorgt ervoor dat het oxideert.

Kortom, er is heel veel te doen aan tinnitus, vooral door het verlagen van je stress. Zoveel dat je er na verloop van tijd, dat kan enkele maanden duren, ervan af kunt komen. Ik heb het nu alleen nog maar, dat zal je vast niet verbazen, als ik stress ervaar.

Mocht je hulp willen bij het oplossen van tinnitus of het verminderen van stress dan kun je via het contactformulier een afspraak met een stressoloog maken.