De regie over zijn leven weer terug

Het verhaal van John

John (42) runt twee cafetaria’s en daar heeft hij zijn handen meer dan vol aan. Ongemerkt werd het steeds drukker de afgelopen jaren en nu is het moment daar dat het eigenlijk te druk is geworden, hij kan het werk niet meer aan.

Het is hem allemaal boven het hoofd gegroeid, hij heeft het overzicht verloren en komt nergens meer aan toe.

Wat ook nog speelt is dat zijn huwelijk flink te lijden heeft gehad onder alles stress dat het werk met zich mee bracht, zijn vrouw Ellen heeft gedreigd bij hem weg te gaan als hij niet aan zichzelf gaat werken.

Ze is alle onrust, slapeloze nachten, pessimisme, te veel drinken en zijn korte lontje meer dan zat.

Ellen zag op Facebook het E-book ‘Minder stress, meer energie met Stressologie’ voorbijkomen en de no nonsens aanpak van eerst je lijf tot rust brengen en dan pas met het hoofd aan de gang sprak haar erg aan. Dit is echt iets voor John dacht ze, die zit niet te wachten op gesprekken met een psycholoog. Ze draaide het boek uit en gaf het aan John.

Okay, dacht John, nadat hij het vluchtig had doorgenomen,

stress kan dus voortkomen uit een teveel aan stresshormonen en een tekort aan gelukshormonen, dat is nieuw voor mij, ik dacht altijd dat het vooral een probleem tussen je oren was.

En je kunt het probleem relatief eenvoudig verminderen of zelfs oplossen. Hij nam contact op met het Centrum voor Stressologie en maakte een afspraak met stressoloog Lynn om de stresstest te doen en zijn stress te laten meten.

Tijdens de intake bleek er meer te spelen, John was twee weken eerder naar de huisarts gegaan en had slaappillen gekregen maar daar voelde hij zich niet goed bij, hij werd er erg duf van en hij wilde er weer vanaf. En van het goedbedoelde advies om het wat rustiger aan te doen kreeg hij alleen maar meer stress vertelde hij. Lynn gaf aan dat ze natuurlijke alternatieven had voor de slaappillen waar je niet duf van wordt.

Stress is veel meer biologie dan psychologie

Alles draait om hormonen en bijnieren waar hormonen aangemaakt worden, als je daarmee aan het werk gaat neemt de stress al enorm af.

Tijdens het testen bleek dat John niet alleen leed aan mentale stress maar ook aan fysieke stress en dat zijn stressbestendigheid veel te wensen overliet. Dat zag ze vaak, had Lynn gezegd, dat is alleen maar mooi want zo is er veel ruimte voor verbetering. Uit een andere test bleek dat John forse tekorten had aan de gelukshormonen dopamine en serotonine en aan een stofje dat gaba heet, een neurotransmitter. Dat zijn boodschapper stofjes waarmee hersencellen met elkaar communiceren.

Lynn gaf tekst en uitleg bij het resultaat.

Van een tekort aan dopamine kom je niet meer in actie

vertelde ze. Het kan ook leiden tot verslavingsgedrag, mannen gaan meestal meer drinken, vrouwen werpen zich meer op snacks en zoetigheid. Daar kunnen ze niet veel aan doen, het heeft allemaal met hormonen te maken.

Een tekort aan gaba geeft onrust en kan zelfs leiden tot paniekaanvallen en een tekort aan serotonine geeft angst en dat is hetzelfde als stress.

Bovendien ga je er slecht door slapen en lijdt het tot depressieve gevoelens.

John wist niet wat hij hoorde, het waren precies de klachten waar hij al jaren mee rond liep! En met jou honderdduizenden Nederlanders vertelde Lynn, letterlijk elke client van haar die last had van stress bleek forse tekorten aan gelukshormonen en neurotransmitters te hebben.

In het Stressologie herstelprogramma gaan we in fase 1 eerst werken aan het wegwerken van die tekorten vertelde ze, daar zijn we ongeveer een maand mee bezig. Na een maand kijken we hoe je je voelt en gaan we over naar de tweede fase, het mentale herstel, dat duurt ook ongeveer een maand. En de laatste maand gebruiken we om alles te optimaliseren en dan ben je weer zo goed als nieuw.

Ze begon bij het begin, het fysieke herstel

Daarbij draait alles om met voedingsstoffen je hormoonhuishouding weer op orde te brengen en te zorgen dat je lichaam weer neurotransmitters gaat aanmaken, vertelde ze. Ze kwam met voedingsadviezen en om het proces te versnellen ook natuurlijke supplementen, vitamines, mineralen en andere gezonde stofjes. Verder kreeg hij het advies om meer te gaan bewegen en meer rust te nemen. Lekker een stukje wandelen elke dag en je concentreren op het geluid van de vogeltjes, dat is al een eenvoudige manier om die malende gedachten in je hoofd tot rust te brengen.

John stond versteld van het resultaat

Al heel snel begon hij te merken dat het rustiger werd in zijn hoofd en gelijk al de eerste avond sliep hij met behulp van kruiden en mineralen beter dan hij in jaren had gedaan. Andere processen gaan langzamer had Lynn gewaarschuwd, daar gaat het herstel wat langer duren maar je zult je elke dag wat beter gaan voelen.

Toen ze John na twee weken weer zag gaf hij aan dat hij zich al zoveel beter voelde dat fase twee wel overgeslagen kon worden wat hem betrof. Maar achteraf was het heel waardevol om te kijken waar zijn perfectionisme nu vandaan kwam. Het bleek helemaal geen karaktereigenschap te zijn maar een overlevingsstrategie uit zijn jeugd dat nu helemaal geen toegevoegde waarde meer had. En grenzen leren stellen zorgde voor veel meer rust in zijn leven.

In fase 3 werd het contact al wat minder intensief en lag de nadruk op de balans vinden in alles. In lichaam en geest, werk en privé. John werd zich bewust van waarom hij deed wat hij deed en hoe hij het allemaal slimmer kon gaan aanpakken, hoe hij alles meer naar zijn hand kon zetten waardoor hij dichter bij zichzelf kon blijven.

In 3 maanden tijd heeft John de regie over zijn leven weer terug!

John heeft weer rust in zijn hoofd, zijn lichamelijke ongemakken zijn bijna allemaal verdwenen, hij heeft veel minder stress en veel meer energie en zakelijk gaat het weer een stuk beter. En zijn vrouw Ellen heeft haar oude John weer terug en heeft weer zin in het leven met hem.