Burn-out officieel erkend als beroepsziekte

Na bijna dertig jaar is hiermee een lijst met ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen die worden erkend door de organisatie bijgewerkt.

Burn-out behoort daarmee tot een van de 55.000 ziekten, symptomen en oorzaken van verwondingen die worden genoemd in de International Classification of Diseases (ICD-11). Elke aandoening wordt een eigen code toegewezen. Artsen over de hele wereld registreren hun diagnoses in de toekomst met de nieuwe codes. Hierdoor kunnen precieze statistieken worden samengesteld en gezondheidstrends worden gedocumenteerd.

Goedgekeurd in Genève

De lijst werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de WHO in Genève en treedt in werking op 1 januari 2022.

Aangezien er steeds meer mensen in hun persoonlijke levenssfeer mee in aanraking komen, is er meer aandacht en acceptie voor.

Het aantal mensen met burn-outklachten door het werk neemt al jaren toe. Het CBS meldde vorig jaar dat het om 16 procent van werknemers gaat. De drie grootste probleemgebieden doen zich voor in de zorg, het onderwijs en bij jongeren tussen de 25 en 35 jaar. Bij die laatste groep kampt één op de vijf, zo’n 100.000 personen, met deze verschijnselen. In totaal kost stress-gerelateerd ziekteverzuim de Nederlandse werkgevers jaarlijks ongeveer 1,8 miljard euro.

Stress is veel schadelijker dan de meeste mensen weten maar er is ook veel meer aan te doen dan we denken.

En dan te bedenken dat een burn-out maar één van de dingen is die je van chronische stress kunt krijgen, je kunt er ook depressief van worden of ziek. Veel mensen hebben niet door dat stress de onderliggende oorzaak is van hun ziekte. Dat zijn met name mensen die meerdere klachten hebben, in meerdere stelsels van hun lichaam (ademhaling, spijsvertering, luchtwegen, nieren, klieren, huid etc.). Bij 2 of meer stelsels bestaat er een hele grote kans dat chronische stress de onderliggende oorzaak is.

Centrum voor Stressologie is gespecialiseerd in alles wat met stress te maken heeft.