Wat is stress?

Wat is stress? Minder Stress met Stressologie

De ernst van chronische stress

Chronische stress is nog elke dag een groter probleem aan het worden in Nederland. Het aantal vrouwen dat in het verleden hun loopbaan moesten onderbreken vanwege een burn-out steeg van 9,4 procent in 2015 naar 15 procent in 2017, en mannen van 6 procent tot 9 procent volgens onderzoek van Nyenrode en Intermediair, dat zijn onthutsende cijfers. Ze bevestigen ook een trend die een paar jaar geleden is ingezet, steeds meer jonge mensen krijgen een burn-out. Alleenstaande vrouwen tussen de 25 en 35 jaar vormen de grootste risicogroep, van hen loopt 20 procent rond met burn-outklachten volgens onderzoek van cbs en tno in 2017 en jonge mannen doen daar niet veel voor onder. Afgezet op een beroepsbevolking van negen miljoen praten we over ruim een miljoen werkende Nederlanders per jaar die opbranden, het is de hoogste tijd om daar wat aan te gaan doen.

Weten of jij ook last hebt van chronische stress?

Wil je weten of jij ook last hebt van een vorm van chronische stress? Doe dan één van de testen hier op de website. We hebben ze voor je bij elkaar gezet zodat jij snel weet waar je staat.

Wat is stress?

Letterlijk betekent stress spanning. Spanning die ontstaat als ons lichaam via onze zintuigen een verstoring opmerkt die ons uit balans brengt en oproept om in actie te komen. Of als onze gedachten ons spanning geven, dat is de andere belangrijke stressveroorzaker. Als het gevaar van buitenaf komt of wij ons zorgen maken maakt ons lichaam zich direct gereed om op het gevaar te reageren. En die reactie noemen we stress. We hoeven de verstoring overigens niet eens in de gaten te hebben, ons onderbewustzijn merkt stress al op en zet ons in beweging voordat we de stress bewust ervaren.

Meer dan een psychologisch probleem

Stress wordt dikwijls gezien als een psychologisch probleem, deze opvatting is zo in de loop der jaren ontstaan. Een bekende definitie bijvoorbeeld is van de Amerikaanse psychiaters Zubin en Spring. Zij omschreven stress als iets wat ontstaat als je draaglast groter is dan je draagkracht. Maar stress is niet alleen een psychisch probleem zoals dikwijls wordt voorgesteld. Stress is ook een hele reeks aan biochemische processen die zich in ons lichaam en geest voltrekken als we ons bedreigd voelen, als we angst ervaren. Angst en stress liggen heel dicht tegen elkaar aan. Je bent bang dat je een situatie niet aankunt, dat geeft spanning. Stress is wat we ervaren als ons stresssysteem in werking wordt gezet. Een stresssysteem dat we overigens delen met alle andere levende organismen. Zelfs planten hebben een stresssysteem. Zonder stresssysteem is overleving niet mogelijk.

Minder Stress met Stressologie

Het boek legt uit:

  • De werking van ons stressysteem
  • Waar wordt stress door veroorzaakt?
  • De effecten van stress op je gezondheid
  • Hoe je kunt leren beter om te gaan met stress
  • De 7 niveau’s binnen Stressologie
  • Hoe je door slimmer te werken minder stress ervaart
  • Wat Stressologie is en wat je kunt doen om stress te verminderen

Meer weten over het boek Minder Stress met Stressologie? Kijk dan hier