Over jurgen spelbos

Jurgen Spelbos - Centrum voor Stressologie

Jurgen Spelbos, auteur van  het boek Minder Stress met Stressologie

Stress, één van de meest voorkomende Westerse ziektes van deze tijd. Tegelijkertijd ook één van de meest onderschatte ziektes. Uit een gezamenlijk onderzoek van Nyenrode Universiteit en Intermediair blijkt dat chronische stress is nog elke dag een groter probleem wordt in Nederland. Het aantal vrouwen dat in het verleden hun loopbaan moesten onderbreken vanwege een burn-out steeg van 9,4 procent in 2015 naar 15 procent in 2017. Bij mannen steeg dit aantal van 6 procent tot 9 procent. Ze bevestigen een trend die een paar jaar geleden is ingezet, steeds meer jonge mensen krijgen een burn-out. Alleenstaande vrouwen tussen de 25 en 35 jaar vormen de grootste risicogroep, van hen loopt 20 procent rond met burn-outklachten volgens onderzoek van CBS en TNO in 2017. Jonge mannen doen daar niet veel voor onder. Afgezet op een beroepsbevolking van negen miljoen praten we over ruim een miljoen werkende Nederlanders per jaar die opbranden. Jurgen Spelbos vind het de hoogste tijd om daar wat aan te gaan doen.

Hoe het zo kwam

Het is niet voor niets dat Jurgen Spelbos een boek schreef over stress, burn-out en overspannenheid. Hij leed zelf jarenlang aan chronische stress. In zijn eerdere boek In het hol van de leeuw gaat hij dieper in op de aanleiding. In zijn nieuwste boek komt hij met een geheel eigen oplossing. Een complete methode voor een stressvrij leven. Hierin vertelt hij openhartig over zijn eigen ervaringen met chronische stress en alles wat hij heeft gedaan om er vanaf te komen:

“Ik had geen last van stress, sterker nog, ik presteerde beter onder stress. Het was eerder een vriend dan een vijand. Dacht ik. Voordat mijn lichaam op tilt sloeg op mijn vijfenveertigste en ik een paar jaar later tegen een burn-out aan liep.

Ik raakte overwerkt toen ik begin dertig was

Mijn leven was een grote lijn omhoog tot dat moment. Natuurlijk ook met hier en daar een dip, maar over het algemeen verliep alles prima. Ik had een lastige start met mijn geboorte, onbezorgde kinderjaren, een heftige puberteit, prachtige studentenjaren en een glanzende carrière vanaf het moment dat ik aan het werk ging in de booming business die marketing, reclame en public relations in de jaren tachtig was. Ik was een regelrechte workaholic met een tomeloze ambitie. Slechts één keer kwam ik daardoor in de problemen. Ik raakte overwerkt toen ik begin dertig was en kwam in een depressie terecht. Maar daar herstelde ik goed van en ik zette er nog een paar tandjes bij, zowel thuis als op het werk. Totdat ik opeens eind 2008 ziek werd en met een darmperforatie in het ziekenhuis belandde. Daar zag ik hoe aan de vooravond van de kredietcrisis Barack Obama op adembenemende wijze de presidentsverkiezingen won in de Verenigde Staten.

Op dat moment besefte ik helemaal niet dat ik een Burn-Out had

Ik doorstond mijn eigen crisis maar wist toen nog niet dat dit slechts een voorbode was van veel meer narigheid. Zes jaar lang zou ik te kampen krijgen met de ene na de andere merkwaardige chronische aandoening. Op de darmperforatie volgde heftig jeukende netelroos die anderhalf jaar aanhield, ik liep een forse kwikvergiftiging op als gevolg van kapotte amalgaamvullingen, een articaïnevergiftiging door het weghalen van het amalgaam, ik worstelde met verpussend kaakbeen waardoor ik meerdere malen geopereerd moest worden, kreeg te maken met een helse tinnitus, een snerpende fluittoon die permanent aanwezig was, en kon op een gegeven moment helemaal geen geluid meer verdragen. Hyperacusis werd dat genoemd, een aandoening die je niemand toewenst, ik kon niet eens de straat meer over omdat elk geluid tig keer zo hard binnenkwam. Het wierp me niet alleen in een isolement, het bracht me op de rand van wanhoop en droeg er mede aan bij dat ik een burn-out kreeg, twee keer zelfs. Alhoewel, twee keer, welbeschouwd achteraf kampte ik zes jaar lang met een burn-out, met hier en daar een opleving maar vooral forse dalen. Op dat moment besefte ik helemaal niet dat ik een burn-out had, ook al moet dat vast tegen me gezegd zijn, het kwam niet binnen, ik voelde me gewoon doodziek en kon bijna niets meer. En o ja, ik was en passant ook te veel gaan drinken om de boel wat te verdoven en snoepte te veel uit het potje met slaappillen waar ik in de loop van de jaren verslaafd aan was geraakt.”

Van bestseller tot Stressologie Methode

Jurgen Spelbos is een man met vele gezichten. Hij laat zich ook niet snel vangen. Jurgen is een man met veel passie. Iemand die zakelijk zeer succesvol was als directeur communicatie bij ING totdat deze ballon knapte en hij het slachtoffer werd van vele misstanden. Zijn naam werd flink beschadigd en zijn carrière was voorgoed voorbij. Maar Jurgen zou Jurgen niet zijn als hij niet toch doorzette. Alleen niet zonder eerst een flinke burn-out en lange periode van chronische stress te doorstaan. Inmiddels is hij ervaringsdeskundige en kenner van het onderwerp van zijn nieuwste boek: Minder Stress met Stressologie. Hij ontwikkelde een methode die in tegenstelling tot veel andere methodes echt helpt tegen stress. De Stressologie Methode. Hier gaat hij de komende jaren zijn aandacht op richten.

Wij houden je graag op de hoogte over alle ontwikkelingen rondom Stressologie middels de nieuwsbrief