Minder stress door je darmen te versterken

BLOG VAN JURGEN SPELBOS

Minder stress door je darmen te versterken

Stress te lijf door je darmen te versterken? Wat heeft dat met elkaar te maken zul je misschien denken. En toch is het heel belangrijk. Ik licht het graag toe.

Stress wordt maar al te vaak afgedaan als een probleem dat zich in je hoofd voltrekt. Een psychisch probleem. Als je bij de huisarts komt met stressklachten dan krijg je vaak het advies om het rustiger aan te gaan doen. En als de nood heel hoog is wellicht slaap- of kalmeringspillen en een verwijzing naar een psycholoog. Of een psychiater. En naar de fysiotherapeut voor stress gerelateerde klachten. Dat is de aanpak die het meeste voorkomt.

Stress: een biochemische reactie en geen psychologisch probleem

Maar vanuit Stressologie geredeneerd is dit een te eenzijdige benadering die dikwijls niet afdoende werkt. Dat komt omdat stress ook een biochemische reactie is in je lichaam. Meer nog dan een psychisch probleem. Bij stress draait alles om hormonen en dat is een proces dat zich vooral in je lichaam afspeelt en veel minder in je hoofd. Natuurlijk, ook je hersenen spelen een rol in de stressreactie (de dirigent van het hormoonorkest is een orgaan in je hersenen ter grootte van een doperwtje dat de hypofyse wordt genoemd) maar dat verloopt allemaal instinctief, er komt geen gedachte aan te pas.

Voeding is bepalend voor de biochemie in je lichaam

Voeding is een heel belangrijk onderdeel binnen Stressologie, misschien wel het meest belangrijke. We halen onze broodnodige vitamines en mineralen uit voeding en dat is de basis voor een gezond en stressbestendig lichaam. Alle processen worden bepaald door de kwaliteit van de voeding die je tot je neemt. En dat luistert nauw allemaal, als je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt leidt dat tot een verstoring van de biochemische huishouding in je lijf, onherroepelijk. Wat weer een disbalans kan veroorzaken in je hormoon / neurotransmittershuishouding. Ik heb hier eerder een blog over geschreven (Stress, angst en depressie verminderen met voeding, 19 juni 2018). Als je bijvoorbeeld een tekort oploopt aan het kalmerende gelukshormoon serotonine, een stofje waar je je blij en gelukkig van gaat voelen, word je vanzelf somber, krijg je last van slapeloosheid en kun je angstig worden en kan je zelfs last krijgen van paniekaanvallen. Dat heeft niets met je denken te maken, het is louter een biochemisch proces.

Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen bij darmproblemen

Een ander vitaal aspect dat niet genoeg onder de aandacht gebracht kan worden is je spijsvertering, vooral je darmen. Je kunt supergezond eten maar als je darmen niet goed werken dan haal je de broodnodige vitamines, mineralen en neurotransmitters niet uit je voeding en schiet je niet genoeg op met het verminderen van stress. De aanmaak van serotonine vindt voor 90 tot 95 procent plaats in je darmen, vandaar dat goed functionerende darmen zo belangrijk zijn voor je welbevinden.

Stressologie begint in je darmen zou je dus kunnen zeggen, en dat is niet iets wat je snel zult horen van je huisarts of een psycholoog. Stress en voeding zijn onderwerpen die nauwelijks meegenomen worden in de studies geneeskunde en psychologie, vandaar.

Het probleem is alleen dat je spijsvertering, net als je immuunsysteem en je hersenen, onder invloed van stress veel minder goed werkt, dat is het lastige van het verhaal. Het is de kunst om stress te verminderen en tegelijkertijd te beginnen met het oplappen van je darmen.

Minder darmproblemen met aangepast eetpatroon

Dit kan door je eetpatroon te veranderen. Meerdere kleinere porties per dag gaan eten bijvoorbeeld. En de dag altijd beginnen met een ontbijt. Vrouwen die aan het lijnen zijn willen dat nog wel eens overslaan maar dat is niet verstandig, je ontbijt is cruciaal voor de aanmaak van serotonine en andere hormonen en neurotransmitters. Eet ook minder uit blikjes, zakjes en pakjes of kant en klaar maaltijden, iets wat veel mensen die gestrest zijn doen. Als je dat inwisselt voor verse groenten en fruit ben je al heel goed bezig.

Eet zo gevarieerd mogelijk om je darmflora te laten floreren. We dragen allemaal zo’n twee kilo darmbacteriën met ons mee, triljoenen bacteriën, dat zijn er meer dan we hebben aan hersencellen. En die darmbacteriën zijn extreem belangrijk voor je gezondheid, daar is heel veel onderzoek naar gedaan. Het is dus de kunst om die zo goed mogelijk te verzorgen.

Als je niet zo gek bent op groenten, zoals ik, kun je dat oplossen door soep te gaan koken, dat vinden de meeste mensen wel lekker. Verder zijn bonen erg goed voor je, peulvruchten en volkoren granen. Als je brood inwisselt voor havermout zet je ook een stap in de goede richting. Je kunt er van alles in doen om het lekker en supergezond te maken. Dadels bijvoorbeeld, chiazaad, een mix van superfoods, lijnzaad of kikkererwtmeel en noem maar op. De eerste dagen kun je wat winderig worden omdat je darmen eraan moeten wennen. Maar eenmaal gewend wil je niet anders meer.

De kracht van prebiotische voedingsmiddelen

Je kunt het zoeten met dadelsiroop of andere natuurlijke zoetstoffen als Stevia. Geraffineerde suiker of kunstmatige zoetstoffen als aspartaam zijn ronduit slecht voor je darmflora. Met prebiotische voedingsmiddelen (vezels en voeding die de goede darmbacteriën voeden, denk aan uien, knoflook, prei, asperges, bananen, appels, haver, lijnzaad, cacao, zeewier etc.) kun je je darmflora oppeppen volgens deskundigen. Je hebt ook voedingsmiddelen die een probiotische werking hebben, ook daarmee doe je de goede bacteriën een groot plezier. Yoghurt bijvoorbeeld, zuurkool, kefir, rauwe melk, pure chocolade, augurken, bananen, tempé, boerenkaas etc. Veel gefermenteerde producten dus.

Strooi kwistig met kruiden als je kookt, ook dat is erg goed voor je. Veel water drinken, zo’n anderhalve liter per dag, is een weldaad voor je spijsvertering, net als het drinken van groene thee (kies altijd voor biologisch, theeplanten worden heel intensief bespoten). In groene thee zitten stofjes, polyfenolen, die onder meer oxidatieve stress tegengaan. Maar ze verlagen ook je bloeddruk, cholesterol en meer, het zijn prachtige stofjes, die polyfenolen. Ze zitten ook in bijvoorbeeld uien, broccoli, amandelen en pure chocolade. Als je hierop googelt, en op andere termen die ik dit blog gebruik, vind je nog veel meer voedingsmiddelen die goed voor je darmflora zijn.

Een minuut of dertig bewegen is ook top, het hoeft niet eens meer te zijn. Wees heel voorzichtig met antibiotica en gebruik het alleen als het echt niet anders kan, het vernietigt namelijk ook de goede bacteriën in je darmen. Gebruik daarom ook altijd probiotica als supplement na een kuur. And last but certainly not least: doe rustig aan met alcohol en vermijd stress!

Serieus werk maken van je darmen? 

Mensen die serieuze darmproblemen hebben, ziekten bijvoorbeeld, en voor wie deze tips niet afdoende zijn, kunnen hun heil zoeken in de Ayurvedische voedingsleer. Aan het Centrum voor Stressologie is ook Chantal Bakker verbonden en die behaalt ronduit spectaculaire resultaten met haar voedingsadviezen. Dat gaat een flinke stap verder dan ik hier beschreven heb maar het is het overwegen meer dan waard als je darmen niet werken zoals ze zouden moeten.

Net als alle veranderingen die je doorvoert in je leven kan het even wennen zijn aan het begin. Loop niet gelijk te hard van stapel, verander met kleine stapjes, dat werkt het best.

Heel veel succes!

Jurgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *