Regels voor gezond denken

Regels voor gezond denken

Regels voor gezond denken

In de portemonnee van een goede vriend van me zit een geel papiertje dat hij heeft gekregen na een aantal sessies ‘stressmanagement’ toen hij aan het revalideren was van een hartinfarct en zijn gedachten soms met hem aan de haal gingen. We kennen dat gevoel allemaal wel denk ik, op hol geslagen gedachten, ik in ieder geval wel. Het is een mooie variant op twee methoden die ik in het boek beschrijf: leren loslaten met de Sedona methode en The Work van Byron Katie. Ik heb jammer genoeg geen idee wie deze regels opgesteld heeft en wie ik de credits moet geven want ze zijn echt heel goed.

Als het spookt in je hoofd

Als het spookt in je hoofd en je misschien zelfs een paniekaanval aan voelt komen kan het loslaten van gedachten heel lastig zijn. Je moet jezelf weer tot bedaren zien te krijgen maar dat valt als je erg gestrest bent beslist niet mee. Met de volgende ‘regels voor gezond denken’ wordt het een stuk gemakkelijker om die schreeuwende aap in je hoofd het zwijgen op te leggen:

Vraag jezelf af hoe gezond jij denkt

– Is het waar wat ik denk?

– Help ik mezelf door zo te denken?

– Help ik mijn naaste(n) door zo te denken?

– Levert het mij wat op om zo te denken?

Nee?

Dan is het dus ballast dus loslaten!

Het werkt echt heel goed om jezelf deze vragen te stellen, in verreweg de meeste gevallen klopt het helemaal niet waar je paniekerig van wordt. Het zijn maar angstige gevoelens en gedachten die zich opdringen en die je van streek maken, het is meestal helemaal niet waar. En je schiet er ook helemaal niets mee op om zo te denken, jij niet en de mensen om je heen ook niet.

Herkenbaar? Print ze uit en neem ze mee

Herken je dit en heb je er zelf soms ook last van? Wellicht is het dan ook voor jou een goed idee om de regels uit te printen en in je portemonnee te stoppen zodat je jezelf beter kunt helpen als het je weer eens overkomt.

Vond je deze blog interessant, deel hem dan met vrienden en bekenden met de knoppen hieronder of schrijf je in voor de nieuwsbrief. We plaatsen met grote regelmaat nieuwe blogs.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *